Via Baltica - Észtország

2012.09.15. 22:17

Litvánia letudva, majd az igaz, hogy Riga volt a következő állomás, én most mégis Lettországgal, Tallinnal foglalkoznék inkább. Rigából Hansabussal jutottunk fel Tallinnba, nem is akárhogy. Bőr fotelek, asztallal, asztali lámpával, könyvespolccal (!), utaskísérővel.. Jó, ezek nem ingyen jártak az úthoz, de ár-érték arányban és egyébként is baromira megérte, itthon ehhez hasonlót egyik cég sem nyújt. Lenyűgöző elegancia, igényesség, és a tudat, hogy tényleg fontos számukra az utas, hiszen ez érződik abból, amit adnak.

DSC 5482

DSC 4900Már csak a küllemével tiszteletet parancsol...

DSC 5016...az utastér meg aztán már tényleg csak a hab azon a bizonyos tortán.

Megérkeztünk, szuper. Egy dologgal viszont nem számoltam.. Gyakorlatilag minden másnap szakad az eső, de tényleg durván esik olyankor. Szóval dupla annyi időt kell ott lenni ahhoz, hogy felfedezd a várost.

DSC 5033Gyakorlatilag 10perc alatt ilyenné változhat az időjárás, még a ragyogó napsütésből is. Az, hogy ilyenkor a levegő lehűl kb. 18 fokra, az már mellékes.. Tehát amíg itthon 35-38 fokok tomboltak, hőmérők olvadtak le és sorba hulltak a sulinetesek a napszúrástól, addig nekem elő kellett vennem a hosszúnadrágomat és a pulóverem és, ha szerencsém volt, akkor a buszon ment még némi fűtés. Mindez Július elején, a nyár kellős közepén.

Megpróbálom tehát összeszedni azt a pár értékelhető képet, ami született...

Az esti órákban a Kadaka tee-hez kimentem meglesni a telepet, majd lőttem pár végzős buszt.

DSC 5037Ez a Lion's City mondjuk épp járatban jött.. Érdekes, hogy az összes TAK-os kocsinak egyedi (?) rendszáma van, tehát a három betű megegyezik a cég rövidítésével. Olyan lehet, mint Aradon a Pitonál a PTO, vagy mint BKV-s BPI-s, BPO-s mezők.

DSC 5054Ritka perverz monstrumok ám ezek a 8500-asok!! Nyár óta már itthon is lehet szokni a homlokfalat.. :)

Másnap is kimentem kicsit szétnézni..

DSC 5186Itthon senki nem akar ehhez hasonló dögöt megőrizni, bezzeg Ikarusa mindenkinek van ...

DSC 5478Bele lehet ebbe kötni egyáltalán? Tökéletes!

A megállópár neve "Kaja". A név, a környezet és a fény is pont ideális egy kis idő eltöltéséhez. Délután 'naposajtós' az összes városból jövő busz.

DSC 5193Scania L113CLB - Ez már majdnem túltesz az XMQ6127-es típusnéven..

DSC 5178Ezeknek még régebben pótkocsijuk is volt, azóta az egyik telepen rohadnak a pótok. Mondjuk a vonó felük sem fogják sokáig bírni, egy Jászkunos 415-ös jobb állapotban van, mint ezek..

DSC 5165Az öt darab 412-esek közül ma már csak 3-at használnak napi szinten. Egy valszeg anyagbánya, egy pedig az 'aranytartalék' szerepét tölti be.

DSC 5188SU 12 és 18 is van nekik, az 5 db 412-est és...

DSC 5172...Skodákat leszámítva.

DSC 5486Már az lenne furcsa, ha nem lenne Skoda trolijuk. A troligarázs egyébként a "Hipodroom" mellett van.

Nah, nézzünk el a "Mustamäe"-hez.

DSC 5118Éppen elállt az eső, végre használhatom a gépem..

DSC 5031Majd ezzel az 'aprósággal' gurultam le egy éjszaka alatt a litvánokhoz. Az gondolom nem látszik, hogy ezek is zsír új kocsik. Szóval 'szarul' megy az észteknek..

A végére pedig legyen néhány 'kéklámpás' is.

DSC 5146Szokatlan azért ez a piros csíkozás, tekintve, hogy nem tűzoltó.

DSC 5507Mi még az RS Octaviáknál tartunk, mikor az észtek már Superbbel járőröznek. Pár év múlva meg jön az ORFK-hoz egy rakat ex. észt Superb... :D

A bejegyzés trackback címe:

https://csengessunk.blog.hu/api/trackback/id/tr34779324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dani 2012.09.16. 22:35:40

Jó a post. Csak annyit szabadjon, hogy nem SuperB-vel, hanem Superbbel.
süti beállítások módosítása